De piloten hebben voor vier dagen het werk neergelegd om hun eis voor 17 procent meer salaris kracht bij te zetten

PARIJS/SCHIPHOL - Het merendeel van de vliegtuigen van Air France is vrijdag aan de grond gebleven als gevolg van een staking van de gezagvoerders. De piloten van de Franse luchtvaartmaatschappij hebben voor vier dagen het werk neergelegd om hun eis voor 17 procent meer salaris kracht bij te zetten.

Air France liet vrijdag weten dat er vanuit Parijs 216 vluchten zijn geannuleerd. Op de luchthaven Charles de Gaulle werd 60 procent van de vluchten geschrapt, op Orly ruim 80 procent.

De passagiers wisten van de staking. Lange rijen bleven dan ook uit. Wel waren er veel telefoontjes naar de informatielijn van Air France.

Volgens een woordvoerder van Air France in Nederland bleven ook lange rijen op Schiphol uit. Van de negen geplande vluchten van de Franse luchtvaartmaatschappij gaan er vrijdag twee door. De meeste passagiers zijn op tijd gewaarschuwd en zijn overgeboekt op een andere vlucht al dan niet bij een andere maatschappij. Ook kregen de reizigers de keuze voor de trein voorgelegd of konden zij hun geld terugkrijgen. Volgens de woordvoerder is hierbij een "soepeler beleid gevoerd dan normaal".

Voor zaterdag staan naar en van Schiphol vijf Air France-vluchten gepland. Hiervan worden er twee volgens schema uitgevoerd. Hoeveel vluchten er zondag en maandag niet doorgaan, is nog niet bekend.