Vijf Nederlandse banken willen gaan samenwerken om witwassen tegen te gaan. Concrete stappen zijn er nog niet, maar ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank gaan het komende jaar kijken of samenwerking mogelijk is.

In Nederland wordt jaarlijks zo'n 16 miljard euro witgewassen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag.

Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink zien banken het als een maatschappelijke taak om het probleem van witwassen op te lossen. "Zij willen hun systemen vrijwaren van criminaliteit en investeren hier fors in", aldus de voorzitter.

Maar wat vooral lijkt mee te spelen, is de enorme boete die ING vorig jaar kreeg omdat de bank niet genoeg had gedaan om witwassen tegen te gaan. ING moest 775 miljoen euro betalen, omdat onder meer witwassignalen werden genegeerd.

Sindsdien hebben de banken werk gemaakt van het opzetten van afdelingen die controleren of klanten de banken niet gebruiken voor witwassen of terrorismefinanciering. Naar schatting houden inmiddels 5.500 tot 6.000 bankmedewerkers zich bezig met het controleren van klanten.