AMSTERDAM - De beurzen in Europa hebben zich vrijdagochtend vooral laten leiden door de olie- en de chipsector. In de eerste plaats was er de donderdagavond nabeurs afgegeven omzetwaarschuwing van chipgigant Intel die analisten en beleggers meeviel. Verder zorgde de aanhoudende dreiging van een Amerikaanse aanval op Irak voor de hoogste olieprijs in elf maanden.


Beursjournaal


Beursstemming:

Het meevallende nieuws van Intel zorgde op de beurs in Amsterdam voor stijgende koersen bij de chipgerelateerde fondsen ASM Lithography en Philips. Het elektronicaconcern ging in de ochtend ,1 procent omhoog naar 18,09 euro. Philips profiteerde mogelijk ook van onbevestigde berichten dat het trek heeft in een belang in de Chinese televisieproducent TCL. Chipmachinefabrikant ASML noteerde 4,7 procent hoger op 9,10 euro.

Ook elders in Europa miste de Intel-impuls zijn uitwerking niet. In Frankfurt steeg chipproducent Infineon 3,9 procent, in Parijs ging STMicroelectronics, Europa's grootste chipproducent, 2,7 procent omhoog.

Oliefondsen zoals Koninklijke Olie en BP profiteerden van de aanhoudende oorlogsdreiging tegen Irak. De mogelijke Amerikaanse aanval zorgt volgens zakenbank Credit Suisse First Boston ervoor dat de komende maanden de prijs voor een vat ruwe olie eerder in de buurt van de 28 dollar dan de 22 dollar zal liggen. Vrijdag schoot de olieprijs door de grens van 28 dollar.

Dat was goed nieuws voor Koninklijke Olie, dat 0,9 procent won op 42,85 euro. De zwaargewicht in de AEX-index zorgde er mede voor dat de graadmeter aan het eind van de ochtend 1 procent hoger stond op 348,25 punten.

Ook elders in Europa was de stemming positief. Londen haalde de meeste winst (1,15 procent), gevolgd door Frankfurt (1,1 procent). Parijs deed het met een plus van 0,35 procent iets rustiger aan.

Euro

In de Europese valutahandel steeg de euro licht, van 0,9910 donderdag naar 0,9915 dollar. De euro ging in pond sterling van ,6330 naar 0,6320.