Marktwaakhond ACM dreigt met boetes voor huurbemiddelaars in Eindhoven en Rotterdam die bemiddelingskosten in rekening brengen. Als de bedrijven niet met deze praktijken stoppen, kunnen de bemiddelaars boetes tot 250.000 euro tegemoetzien.

Het gaat hierbij om de drie huurbemiddelaars Domica Eindhoven en Goeth Vastgoed uit Eindhoven en Max Property Rentals uit Rotterdam.

Huurbemiddelingskosten zijn volgens ACM niet toegestaan, omdat bemiddelaars al in opdracht van verhuurders handelen. De bedrijven hebben zes weken de tijd om zich aan te passen. De bedrijven hebben tegen de marktautoriteit gezegd zich eraan te zullen houden.

Mochten de bemiddelaars dat toch niet doen, dan moet er een dwangsom van 5.000 euro per week betaald worden met een maximum van 250.000 euro. Met de actie wil de ACM dat er een einde komt aan de praktijk dat bij tweezijdige bemiddeling huurders toch bemiddelingskosten moeten betalen.

"Huurbemiddelaars mogen geen kosten in rekening brengen bij huurders als zij ook voor de verhuurder optreden", vertelt Edwin van Houten, directeur Consumenten bij ACM. "Het maakt niet uit of ze het administratiekosten, een aanbetaling of inschrijfgeld noemen. Het is gewoon verboden. Huurders worden hiervan de dupe. Daarom treden wij op."