Commerciële partijen hebben de laatste vijf jaar meer dan 1 miljard euro in studentenwoningen geïnvesteerd, blijkt dinsdag uit onderzoek van de Volkskrant in samenwerking met vastgoedadviseur Savills. Bijna de helft van de in totaal 350.000 uitwonende studenten heeft inmiddels een particuliere huisbaas, aldus de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.

Veel van de beleggers gaan in zee met ideële studentenhuisvesters als Stichting DUWO en Stichting Studenten Huisvesting (SSH). DUWO en SSH regelen de verhuur terwijl de beleggers eigenaar worden van gebouwen.

Grote commerciële partijen zijn de Belgische organisatie Xior en het Nederlandse Haerzathe. Waar de laatstgenoemde organisatie goed is voor bijna 1.500 studentenwoningen, bezit Xior er al ruim 3.600. De Belgische partij wil doorgroeien naar ten minste 5.500 kamers. Gemiddeld wordt 540 euro per maand gevraagd voor een studentenkamer, schrijft de Volkskrant.

Volgens DUWO-directeur Heleen de Vreese gaan steeds meer ideële studentenhuisvesters samenwerken met beleggers om "studenten een betaalbaar dak boven hun hoofd te geven". Ook manager Roeland Kreeft van SSH ziet geen probleem in de samenwerking van de betrokken partijen.

Vastgoedadviseur Savills voorziet een voordelige toekomst voor de beleggers, gezien de groei van het aantal buitenlandse studenten en de problemen op de huizenmarkt voor starters. Doordat grotere huurwoningen en koopwoningen schaars zijn, nemen steeds meer mensen genoegen met een klein huurhuis, waardoor ook zij bij studentenwoningen terechtkomen.