Het jaarlijkse verloop van personeel ligt in de horeca op 40 procent, wat opgeteld op een kostenpost van 1,4 miljard euro per jaar uitkomt. Dit is zo'n 6 procent van de totale omzet van de horeca, meldt ABN AMRO dinsdag in een nieuw rapport.

De kosten komen gemiddeld neer op 42.000 euro per bedrijf. De kosten worden vooral gemaakt tijdens het zoeken en inwerken van nieuw personeel. Bestaande personeelsleden zijn hierdoor minder productief en nieuwe medewerkers moeten hun draai vinden voordat ze een positieve bijdrage aan het bedrijf leveren.

Meer aandacht voor medewerkers en betere werving en selectie zijn nodig om te voorkomen dat de cijfers verder oplopen, schrijft ABN AMRO. Momenteel blijft horecapersoneel 2,5 jaar bij dezelfde werkgever, terwijl dat in de meeste andere sectoren hoger ligt.

Nederlandse restaurants worden met 614 miljoen euro aan kosten harder geraakt dan hotels (270 miljoen euro). Dit is respectievelijk 7 en 5 procent van hun omzet. Het vervangen van een kok kost bijna 30.000 euro, het vervangen van een bedieningsmedewerker kost ruim 15.000 euro.

Om de problemen structureel aan te pakken draagt ABN AMRO verschillende oplossingen aan. Zo zouden bedrijven personeel doorgroeimogelijkheden moeten geven, waarbij ze worden begeleid, en moet de werkdruk omlaag.