John de Mol en Facebook hebben na drie maanden aan onderhandelingen geen akkoord weten te bereiken over maatregelen die het sociale medium kan nemen om misleidende advertenties te voorkomen. De Mol vraagt nu alsnog de rechter om een vonnis te wijzen in de zaak.

Volgens De Mol leken de gesprekken met Facebook goed te verlopen, maar werd het vastleggen van gemaakte afspraken een probleem. Volgens de ondernemer vallen er geen afspraken te maken met het bedrijf.

De Mol startte een kort geding tegen Facebook nadat zijn naam en beeltenis werden gebruikt voor misleidende bitcoinadvertenties. Hij wil dat het sociale netwerk maatregelen neemt tegen de advertenties en hij wil de gegevens van de persoon achter de advertenties.

Eerder probeerde hij al via Facebook zelf de advertenties offline te krijgen, maar De Mol liep naar eigen zeggen tegen een "muur van onwelwillendheid aan".

Een rechter adviseerde de partijen opnieuw in overleg te gaan, maar ook nu kwamen De Mol en Facebook er niet uit.

"Afspraken die we tijdens de onderhandelingen met het bedrijf dachten te hebben gemaakt, werden vervolgens alsmaar niet vastgelegd in een definitieve overeenkomst", aldus De Mol. "Het bedrijf heeft een rookgordijn van welwillendheid opgetrokken, maar heeft de door mij gewenste maatregelen niet op tijd en niet op de juiste wijze willen vastleggen."

Facebook probeert misbruik te voorkomen

Facebook bevestigt dat er onderhandelingen zijn geweest, maar geeft geen verdere details vrij. Wel bevestigt een woordvoerder dat pogingen om gezamenlijk tot een oplossing te komen niets hebben opgeleverd.

Het bedrijf benadrukt verder dat misleidende organisaties niet thuishoren op het platform. "We hebben hier te maken met oplichters die hun tactieken voortdurend aanpassen om zo detectie te ontlopen. Daarom passen we onze processen continue aan en nemen we maatregelen om misbruik te voorkomen."