Hongkong heeft in augustus flink minder toeristen kunnen verwelkomen, schrijft Paul Chan, minister van Financiën van de speciale administratieve regio, maandag. Het aantal toeristen daalde met bijna 40 procent ten opzichte van augustus 2018.

De daling van het toerisme loopt gelijk met demonstraties die het land al twee maanden platleggen.

Sinds begin juli is Hongkong het decor van massale demonstraties van de lokale bevolking. De demonstraties begonnen door een nieuwe wet die het uitleveren van verdachten aan China mogelijk maakte. Om die reden gingen mensen massaal de straat op. Deze wet werd afgelopen week teruggetrokken, maar de demonstraties gaan nog altijd door.

Chan schrijft dat vooral hotels en huizenprijzen te lijden hebben onder de massale demonstraties. Hotelbedden zijn meer dan de helft minder bezet, aldus de minister, en kamerprijzen zouden in sommige gevallen zelfs zo'n 70 procent zijn gezakt. "De retail- en cateringsector laten hetzelfde beeld zien. Het meest zorgwekkende is dat de komende periode er niet veel rooskleuriger uitziet", aldus Chan.

Eerder waarschuwde de minister van Financiën al voor afnemende handel en een tragere economische groei en zei hij dat de industrie, detailhandel, horeca en transportsector deuken oplopen door de demonstraties. Begin augustus waarschuwde hij daarom al voor een recessie.

Verbetering: In een eerdere versie van dit verhaal stond per abuis dat de huizenprijzen van Hongkong tot 70 procent zijn gedaald. Dat is incorrect. Niet de huizenprijzen, maar de prijzen van hotelkamers zijn tot 70 procent gedaald.