British Airways schrapt de meeste van zijn in totaal zo'n 850 retourvluchten op maandag en dinsdag vanwege een pilotenstaking. Overleg gedurende het weekend om de eerste pilotenstaking bij de Britse luchtvaartmaatschappij in zo'n veertig jaar te voorkomen heeft vooralsnog niets opgeleverd. Op luchthaven Schiphol zijn door de stakingen zeker elf retourvluchten geschrapt.

Problemen zullen vooral ontstaan voor reizigers die van of naar Londen vliegen, en dan in het bijzonder naar de luchthaven Heathrow en in mindere mate Gatwick. De kleinere luchthaven London City blijft buiten schot.

De piloten eisen een loonsverhoging en nieuwe afspraken over winstdeling en uitbetaling in aandelen. British Airways, dat onderdeel is van de beursgenoteerde luchtvaartgroep IAG, zegt de piloten een "eerlijke" loonsverhoging te hebben geboden. De maatschappij zou verder hebben gedreigd personeelsvoordelen, waarmee piloten en hun familie goedkoop mogen vliegen, in te perken voor stakers.

Door de stakingen zullen waarschijnlijk tienduizenden mensen getroffen worden, zo meldde de BBC in augustus. British Airways vervoert dagelijks ongeveer 145.000 passagiers en heeft een vloot van ongeveer 280 vliegtuigen. Volgens de vliegmaatschappij stijgt er iedere negentig seconden een toestel van British Airways op.