Michiel Witteveen, de eigenaar van Mirage Retail Group (voorheen bekend als Blokker Holding), neemt de speelgoedwinkels Intertoys en Maxi Toys over, bevestigt hij zaterdag in persbericht. De overname is opmerkelijk; Intertoys werd een half jaar geleden namelijk nog overgenomen door de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan.

Hoeveel de Blokker-eigenaar voor de speelgoedketens neertelt, is niet bekend. Witteveen stelt wel dat de betaalde prijs "scherp" is. De ondernemer noemt de overname "goed nieuws voor de medewerkers", omdat er voor hun niets verandert. Momenteel werken er in Nederland zo'n 1.100 mensen bij Intertoys, bij Maxitoys werken nog eens 1.250 mensen.

Witteveen neemt Intertoys en Maxi Toys over van de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan, die de ketens in maart overnam van de Britse investeringsmaatschappij Alteri. Intertoys was toen net failliet verklaard, veertien maanden nadat Alteri de speelgoedketen had overgenomen van Blokker voor een symbolisch bedrag van één euro.

De topman van Green Swan, Paulo Andrez, zei in maart nog grootse plannen met Intertoys te hebben. Hij wilde toen van Intertoys dé speelgoedzaak van van Europa maken, maar dat is niet gelukt. Waarom Andrez de winkelketen alweer van de hand doet is niet bekend, maar de krant speculeert dat de investeringsmaatschappij nauwelijks enige kennis van retailhandel had.

Witteveen denkt wel een succesformule in handen te hebben met Blokker, Intertoys, Big Bazar (onderdeel van Mirage Retail Group) en Maxi Toys. "Door deze overname ontstaat een sterke speler op de Europese markt die qua schaalgrootte in staat is om bij de inkoop de beste deals te sluiten. Hiermee is Mirage Toys Group een nieuwe sterke speler in de Europese speelgoedmarkt die steeds verder consolideert. Zowel Sinterklaas als de Kerstman zullen hun ogen uitkijken."