KPN meldt donderdag dat de Belgische Dominique Leroy (54) de nieuwe CEO van het bedrijf wordt vanaf 1 december 2019. Momenteel is Leroy nog CEO bij Proximus, een Belgisch telecombedrijf.

Belgische media noemen de overstap opvallend, omdat bij de Belgische telecomgigant op dit moment moeizame onderhandelingen worden gevoerd over een herstructurering van het bedrijf.

Huidig KPN-topman Maximo Ibarra maakte afgelopen juni zijn ontslag bekend, na amper een jaar CEO te zijn geweest. Hij zei weg te gaan om "dringende familiale redenen". Ibarra stopt per 30 september.

Leroy wordt de eerste vrouwelijke topbestuurder van KPN en de tweede buitenlandse na Ibarra. Van de vijftig beursfondsen in de AEX en MidKap op Beursplein 5 worden er straks vier door vrouwen geleid. Leroy schaart zich in het rijtje Nancy McKinstry (Wolters Kluwer), Herna Verhagen (PostNL) en Stephanie Miller (Intertrust).

Leroy begon haar carrière bij Unilever

Leroy begon haar carrière in 1987 bij Unilever. Daar werkte ze zich in 24 jaar op tot hoofd van de Belgische en Luxemburgse tak van het bedrijf.

In 2011 stapte Leroy over van Unilever naar het toenmalige Belgacom. Daar werd ze in 2014 aangesteld als bestuursvoorzitter voor een periode van zes jaar. Een jaar later veranderde het voormalige staatstelecombedrijf de naam in Proximus. Leroy had kunnen verlengen als topvrouw bij Proximus, meldden de commissarissen van het bedrijf bij de bekendmaking van haar vertrek.

Proximus is momenteel in onderhandeling met de vakbonden over een reorganisatie waarbij de komende drie jaar 1.900 banen verdwijnen, maar er ook 1.250 nieuwe banen bij komen. Die onderhandelingen wil Leroy nog afronden voor haar vertrek naar KPN.