Meerdere partijen zijn geïnteresseerd in het kopen van een aandeel in de noodlijdende Amsterdamse afvalverwerker AEB, meldt Het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van ingewijden.

Vertegenwoordigers van het Duitse afvalconcern Remondis zouden "de deur platlopen" bij de gemeente, aldus ingewijden tegen de zakenkrant. Ook investeringsmaatschappij Waterland zou azen op aandelen in de vuilverbrander.

Het gedeeltelijk verkopen van de afvalverwerker geniet de voorkeur van de gemeente Amsterdam. De gemeente wil af van de constructie waarbij zij de grootste klant, financierder en enige aandeelhouder is. Daarbij zou de gemeente met een gedeeltelijke verkoop mogelijk de fikse rekening van 50 tot 100 miljoen euro ontlopen. De kosten zouden bovendien elke dag nog oplopen. Zolang vier van de zes ovens stilstaan bij AEB, zou het bedrijf ongeveer een half miljoen euro per dag verliezen.

In juli werden vier van de zes afvallijnen van de AEB stilgelegd wegens financiële problemen en veiligheidsproblemen. Een woordvoerder van het bedrijf zei onlangs dat de vier van de afvallijnen binnen enkele maanden weer operationeel zouden zijn, hierdoor zouden de financiële vooruitzichten minder slecht uitvallen, omdat het bedrijf dan minder verlies zou lijden.