Woningeigenaren zijn bereid om aardgasvrij te wonen, maar wachten met het treffen van maatregelen, meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) donderdag op basis van gesprekken met woningeigenaren in stedelijke regio's.

Huiseigenaren zouden twijfelen door de kosten voor alternatieven, onzekerheid over het beleid en de verwachting dat er nieuwe technologieën aan zitten te komen.

Zij zouden vooral wachten op duidelijkheid over wat er gaat gebeuren en wat de alternatieven voor aardgas zijn. Door een gebrek aan duidelijkheid doen de woningbezitters nog weinig.

"Het is dus ook onzeker of de actieve opstelling die van woningeigenaren wordt verwacht om de aardgastransitie te realiseren ook daadwerkelijk wordt bereikt", aldus het SCP.

Het daadwerkelijke draagvlak voor aardgasvrij wonen is niet groot, maar particulieren zouden zich neerleggen bij het besluit van de overheid. Er zou ook wantrouwen zijn over het doorzetten van de huidige plannen en het nakomen van beloftes en toezeggingen.

Woningeigenaren die wel bezig zijn geweest met verduurzamen, doen dat wanneer er een concrete aanleiding is. Bijvoorbeeld wanneer een cv-ketel moet worden vervangen.