De Amerikaanse president Donald Trump wilde de importtarieven op Chinese goederen eigenlijk nog verder verhogen, maar adviseurs en bestuurders binnen het bedrijfsleven hebben hem daarvan weerhouden, meldt de Amerikaanse tv-zender CNBC woensdag op basis van drie anonieme bronnen.

Trump zou woedend hebben gereageerd toen China importtarieven op Amerikaanse producten had ingevoerd. Een paar uur later maakte hij bekend nog eens 5 procentpunt boven op eerder aangekondigde importtarieven te willen invoeren.

Maar volgens CNBC had hij toen eigenlijk extra importtarieven van 10 procent gewild. Zijn ministers zouden verschillende CEO's hebben ingeschakeld om Trump uit te leggen hoe de Amerikaanse economie eronder zou lijden. Naar verluidt zou de president er later ook spijt van hebben gehad dat hij de importtarieven niet verder heeft verhoogd.

De importtarieven die Trump invoert, blijken volgens onderzoekers vooral Amerikaanse consumenten en bedrijven te schaden. In veel gevallen moeten die bedrijven namelijk hun prijzen verhogen waardoor consumenten meer betalen. Als dat niet gebeurt, drukken de importtarieven de winst van de ondernemingen.