KLM schrapt woensdag twaalf Europese vluchten vanwege werkonderbrekingen door grondpersoneel en medewerkers van KLM's cateringservice KCS, blijkt dinsdag uit een inventarisatie van NU.nl op de website van Schiphol. Dit aantal is groter dan de aangekondigde zes waar KLM zelf van sprak.

De vertragingen, die door KLM ook al werden voorspeld, lijken tot nu toe over de gehele dag 27 vluchten te raken.

De betrokken passagiers van de uitgevallen vluchten zijn rechtstreeks benaderd en omgeboekt, meldde KLM dinsdag.

Het personeel legt tussen 8.00 en 10.00 uur het werk neer vanwege een cao-conflict met KLM. Afgelopen maandag werd op dezelfde tijdstippen gestaakt. Daardoor moesten in totaal 67 vluchten worden geannuleerd.

Ruimbagage binnen Europa mag niet mee

KLM meldde eerder dat reizigers geen ruimbagage kunnen meenemen op Europese vluchten die tussen 7.30 en 10.00 uur aankomen of vertrekken van Schiphol. Verder riep KLM passagiers op om de hoeveelheid handbagage tot een minimum te beperken, om te voorkomen dat deze bagage vanwege ruimtegebrek niet kan worden meegenomen.

KLM "betreurt de gang van zaken". De luchtvaartmaatschappij hoopt met de maatregelen haar passagiers tegemoet te komen en de impact van de staking tot een minimum te beperken door zoveel mogelijk passagiers te blijven vervoeren. Er is een beleid voor kosteloze omboekingen opgezet voor passagiers die niet zonder ruimbagage willen reizen.

Daarnaast zal er als gevolg van de aangekondigde werkonderbreking bij KCS op vluchten die tussen 7.30 en 10.00 uur vertrekken van Schiphol "minimaal gecaterd worden", aldus KLM. De maatschappij adviseert reizigers de informatie op de website en in de app goed te volgen.

KLM vindt nieuwe staking 'onnodig'

KLM liet vorige week al weten de stakingsaankondiging "onbegrijpelijk en onnodig" te vinden. "Staken dupeert de reiziger en kost geld dat wij liever willen investeren in ons bedrijf en in een aantrekkelijke winstdeling voor onze werknemers."

De luchtvaartmaatschappij heeft de vakbonden uitgenodigd voor een nieuw cao-overleg later deze week. Een viertal vakbonden heeft inmiddels positief gereageerd op de uitnodiging, zegt een KLM-woordvoerder. "Ze vinden dat het loonbod voldoende basis om terug te gaan naar de onderhandelingstafel. Dat is een goede zaak, want daar moeten de problemen worden opgelost. Het FNV roeptoetert overal dat de staking een enorm succes was, maar de stakingsbereidheid is enorm afgenomen en er waren honderd stakers minder dan vorige maand."

Andere bonden hebben het recentste voorstel van afgelopen vrijdag nog in overweging.