De gemiddelde huurprijzen waren in juli van dit jaar 2,5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vorig jaar was de gemiddelde stijging van de huurprijzen nog 2,3 procent.

De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen met 2 procent. Die van sociale huurwoningen bij andere verhuurders en bij vrijesectorwoningen namen met 3,3 procent toe. In alle drie de categorieën stegen de huren harder dan een jaar eerder.

De gemiddelde huurstijging van 2,5 procent ligt 0,2 procentpunten hoger dan vorig jaar, toen stegen de huren met 2,3 procent. De gemiddelde huurstijging ligt bijna net zo hoog als het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,6 procent).

In Amsterdam en Rotterdam vonden de grootste huurstijgingen plaats met respectievelijk 3,4 procent en 3,2 procent. In Den Haag en Utrecht stegen de huren met respectievelijk 2,5 procent en 2,4 procent iets minder.

In Drenthe stijgen de huren het minst. In 2019 bedroeg de toename 1,9 procent. Dit is wel flink meer dan de huurstijging van 1,1 procent die in zowel 2017 als 2018 werd genoteerd.