De KLM heeft maandagochtend 56 vluchten van en naar Schiphol moeten annuleren vanwege de staking van het grondpersoneel. Elf Europese retourvluchten waren al uit voorzorg geschrapt. Reizigers die met KLM vliegen, moeten de rest van de dag rekening houden met vertragingen.

Zo'n vijfhonderd KLM-medewerkers staakten maandag zoals aangekondigd tussen 8.00 en 10.00 uur. De FNV had rekening gehouden met ongeveer vierhonderd stakers, maar kwam vanwege de "overweldigende" opkomst hesjes tekort, zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg.

De vakbond wil onder meer een loonsverhoging van 8 procent in twee jaar tijd, een minder flexibel rooster en meer mensen in vaste dienst. Mocht KLM hier geen gehoor aan geven, dan volgen nog deze week nieuwe acties, aldus Van Doesburg. KLM ging vorige week tijdens de onderhandelingen niet in op voorstellen van de vakbond.

KLM handelde maandagochtend wel alle inkomende Europese vluchten af. De intercontinentale vluchten van de vliegmaatschappij liepen zo'n twee uur vertraging op door de werkonderbreking.

Vanwege de kans op vertragingen raadt Schiphol reizigers aan om de website van de luchthaven in de gaten te houden.