ING gaat de freelancers die gedupeerd zijn door de financiële problemen bij flexbedrijf TCP Direct compenseren. ING had de rekeningen voor de maand juni al aan TCP Direct betaald, maar de payroller betaalde de zzp'ers niet.

ING betaalt daarom opnieuw de rekeningen voor juni. "Vanuit een goed opdrachtgeverschap vindt ING dat er een einde moet komen aan de onzekerheid bij de externe medewerkers en leveranciers over de betaling", aldus een verklaring van de bank.

De manier waarop aan de facturen wordt voldaan, is nog wel onduidelijk. "Dit gaat bij voorkeur alsnog via TCP Direct B.V. Wel kijkt ING naar een tweede scenario. Het tweede scenario houdt in dat de lopende contracten naar andere brokers worden omgezet", aldus ING. De bank werkt verder samen met Brainnet en FastFlex.

Enkele miljoenen euro's

Sommige zelfstandigen dreigden al met opstappen bij de bank. Veel zzp'ers zouden duizenden euro's tegoed hebben van de bank. In totaal zou het om enkele miljoenen gaan.

TCP Direct, een werkmaatschappij van TCP Solutions, kreeg een week geleden surseance van betaling. Volgens TCP trok een kapitaalverstrekker zich plotseling terug. Verder wacht TCP Solutions op een betaling van 7 miljoen euro van een grote klant.

TCP Solutions is een belangrijke partner van ING, dat de betalingen en administratie van de flexschil van de bank regelt.