In Spanje gestationeerde piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair leggen op 19, 20, 22, 27 en 29 september het werk neer. Dat doen ze uit protest tegen het sluiten van een aantal bases.

Wat de exacte gevolgen van de staking zijn is niet bekend, maar het ligt voor de hand dat ook Nederlandse reizigers die op die data met Ryanair naar Spanje willen vliegen met vertragingen of annuleringen te maken zullen krijgen.

Dat kondigt de Spaanse pilotenvakbond SEPLA woensdag aan. Zo'n negenhonderd piloten zullen op de vijf dagen in september het werk neerleggen, volgens de vakbond.

Eerder kondigde het in Spanje gestationeerde cabinepersoneel van Ryanair ook al een staking aan. Een aantal dagen van de pilotenstaking overlappen met de acties van het cabinepersoneel.

Ryanair besloot vorige week om de bases in Las Palmas, Zuid-Tenerife, Lanzarote en Girona vanaf januari te sluiten. Daarmee verliezen mogelijk zo'n vijfhonderd personeelsleden hun baan.

De Ierse budgetmaatschappij ligt al zo'n twee jaar overhoop met het personeel, dat regelmatig grootschalige acties voert om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Vorig jaar kondigde Ryanair ook al aan de basis in Eindhoven te sluiten. Volgens het personeel gaat het om een wraakactie voor de stakingen.