Het Britse pond is woensdag direct met 0,8 procent ten opzichte van de euro gedaald nadat bekend werd dat premier Boris Johnson het parlement vanaf 10 september wil laten schorsen.

Daarmee was het Britse pond iets minder waard dan 1,10 euro. Inmiddels is het pond wat bijgetrokken en staat de Britse munt op een min van ruim 0,6 procent. Ook ten opzichte van de dollar verliest het pond zo'n 0,6 procent.

Woensdag maakte de Britse regering bekend dat ze koningin Elizabeth zal vragen om het parlement van 10 september tot 14 oktober op te schorten, zodat ministers genoeg tijd hebben om de Brexit af te ronden.

Volgens de oppositie wil de regering van premier Johnson zo voorkomen dat parlementsleden wetten aannemen die zouden kunnen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertrekt.

Ook op de beurs is de angst voor een 'no deal'-scenario voelbaar. Hoewel de FTSE 100-index rond 13.30 uur Nederlandse tijd ongeveer vlak staat, zijn het vooral de vastgoedbedrijven en vliegtuigmaatschappijen - twee sectoren waarvoor de gevolgen van een harde Brexit met name groot zouden zijn - die dalen op de Londense beurs.