De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Keukencentrum Mandemakers, Brugman Keukens en Keukenconcurrent boetes van in totaal 1 miljoen euro opgelegd. De boetes zijn opgelegd voor het misleiden van consumenten tijdens de verkoop van keukens op beurzen tussen 2015 en 2017, meldt ACM dinsdag.

De keukenbedrijven misleidden consumenten bij de verkoop van keukens op beurzen als de 50PlusBeurs, de vt wonen&design beurs en de Huishoudbeurs.

Consumenten konden volgens de keukenbedrijven in aanmerking komen voor een speciale beurskorting door een formulier in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier leek op een koopovereenkomst, waardoor de bedrijven onterecht de indruk wekten dat consumenten verplicht waren een keuken te kopen.

Voor deze misleidende handelspraktijk krijgt Brugman een boete van 250.000 euro. Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent krijgen elk een boete van 375.000 euro.

'Dit soort misleiding verstoort het vertrouwen in markten'

De boetes van de laatste twee waren aanvankelijk lager, maar werden door ACM verhoogd met 50 procent omdat zij het onderzoek hebben belemmerd. De ACM mocht van de bedrijven op beurzen geen vragen over de verkooppraktijken stellen aan de medewerkers van Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent.

"Op de beurs ondertekenden de consumenten een formulier om in aanmerking te komen voor de speciale beurskorting. Het formulier wekte de suggestie dat zij ook verplicht waren een keuken te kopen terwijl dat helemaal niet hoefde", schrijft Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid bij ACM. "Dit soort misleiding verstoort het vertrouwen in markten, en zonder vertrouwen draait de economie niet."