De Europese Commissie onderzoekt mogelijkheden om de begrotingsregels van de eurozone minder streng te maken, schrijft zakenkrant Financial Times (FT) maandag. Zo wil Brussel voorkomen dat landen met economische problemen verder in de problemen komen door te strenge begrotingsregels.

Het plan om het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) te versoepelen, kan waarschijnlijk tot flink wat tegenwind leiden. West-Europese landen als Nederland en Duitsland zijn al langer kritisch op de Commissie vanwege de lakse handhaving van de regels door landen als Italië en Griekenland. De overheidsfinanciën van de twee landen voldeden jarenlang niet aan de eisen van het SGP, maar kregen nooit een boete.

Voorstanders zeggen dat de versoepeling nodig is om de stokkende economische groei in de eurozone aan te jagen. Minder strenge begrotingsregels kunnen landen de ruimte geven om bijvoorbeeld meer te investeren, zonder direct SGP-regels te schenden.

Het plan, dat volgens de zakenkrant door het leven gaat als 'SGP 2.1', is nodig, omdat het huidige systeem tot "ondoordachte fiscale posities en procyclisch begrotingsbeleid" heeft geleid, aldus FT. Momenteel mag een land in de eurozone een maximale schuld van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hebben. Wanneer je hier als land boven zit, moet de schuldenlast ieder jaar met een twintigste worden teruggedrongen.

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Euro) zegt tegen het versoepelen van de regels te zijn. "Er zijn nu al te veel mensen die zeggen dat de regelgeving te flexibel is. Het is een zeer moeilijk debat om te voeren, omdat de meningen zo verschillend zijn", aldus de Eurocommissaris.