De opkomst van flexmakelaars en contractbemiddelaars leidt tot zorgen bij zelfstandige ondernemers, zeggen belangenverenigingen voor zzp'ers maandag in Het Financieele Dagblad (FD).

Naar schatting worden in Nederland door bedrijven zo'n 150.000 zzp'ers via deze zogeheten brokers ingehuurd. Deze brokers nemen de administratie, facturering en aansprakelijkheidsrisico's over van bedrijven.

"De toegevoegde waarde van deze schakel in de flexketen is veelal nul en de partijen voelen geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt Denis Maessen van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) tegen het FD. Volgens Maessen zijn bedrijven er alleen maar op uit om ondernemersrisico's zoals ziekte te beperken en zzp-tarieven omlaag te brengen.

De omzet van deze brokers liep vorig jaar op tot 2 miljard euro en groeit hard door. Maessen wijst het gebrek aan wetgeving als boosdoener aan. "Dit heeft alleen maar kunnen ontstaan door het onvermogen van meerdere kabinetten om duidelijke zzp-wetgeving af te vaardigen", zegt hij.

Organisaties wijzen op problemen met TCP Solutions

Belangenorganisaties PZO en Stichting ZZP Nederland wijzen in de zakenkrant op problemen bij ING. Payrollbedrijf TCP Solutions heeft niet genoeg geld om de flexwerkers van ING uit te betalen. De bank wilde toen ook niet garant staan voor de lonen, waardoor de flexmedewerkers sinds eind juni niet betaald hebben gekregen.

"De druk op liquiditeit kan bij brokers enorm zijn, omdat zij de zzp'ers vaak beloven binnen een paar dagen te betalen, terwijl de eindklant daar maanden de tijd voor neemt", vertelt Igor Meijs van Freelance Factoring, een bedrijf dat vorderingen van zzp'ers opkoopt en int.