McDonald's, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn zijn genomineerd als Liegebeest van het jaar, maakt Wakker Dier maandag bekend. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie wordt onder meer gelogen over plofkip en de verzorging van lammetjes.

Met de jaarlijkse actie wil Wakker Dier de aandacht vestigen op misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn. "Bedrijven verbloemen dierenleed met mooie praatjes in plaats van echte stappen te zetten voor dierenwelzijn", licht Anne Hilhorst van de organisatie toe.

Volgens Wakker Dier doet McDonald's op zijn website net alsof het bedrijf gestopt is met het gebruik van plofkip. Maar volgens de organisatie maakt de fastfoodketen nog steeds gebruik van "een doorgefokt vleeskippenras dat in zes weken tijd uitgroeit tot een vleeshomp van 2,3 kilo".

Klachten over geitenkaas van Jumbo en Milka-chocolade

Geiten die melk geven voor de geitenkaas van Jumbo worden volgens Wakker Dier niet met "veel liefde en aandacht verzorgd" zoals de supermarkt claimt. "Lammetjes moeten direct na de geboorte weg bij hun moeder en gaan al snel naar een mesterij. Daar zijn de omstandigheden zo slecht, dat zo'n 30 procent vroegtijdig sterft."

De belofte van "teder geproduceerde melk" voor chocolade van Milka deugt volgens Wakker Dier ook niet. Kalfjes van melkkoeien worden vlak na de geboorte bij de moeder weggehaald en in eenzame huisvesting geplaatst, weet de organisatie

'Kippen van ALDI leven in meer ruimte dan die van Albert Heijn'

Albert Heijn claimt kippen "meer ruimte te geven", terwijl Wakker Dier erop wijst dat de beesten bij dit supermarktconcern juist de minste ruimte krijgen. Het zou gaan om zestien kippen op 1 vierkante meter in een ruimte zonder daglicht. "Zelfs discounter ALDI geeft de kippen meer ruimte", meent de dierenwelzijnsorganisatie.

Het Ierse overheidsbedrijf Bord Bia spreekt van een "heerlijk, stressvrij leven" voor Ierse runderen. In werkelijkheid staat het bedrijf volgens Wakker Dier toe dat kalfjes onverdoofd worden onthoornd en gecastreerd.

Mensen kunnen van 26 augustus tot en met 15 september stemmen op de meest misleidende claim.