De Verenigde Staten en Japan zijn het eens geworden over een handelsakkoord, bevestigen de Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe zondag tijdens de G7-top in Frankrijk. De handelsdeal zal waarschijnlijk in september getekend worden en binnen een jaar van kracht worden.

Met het handelsakkoord worden bepaalde importheffingen verlaagd. Zo zullen de Japanners de handelstarieven op Amerikaanse landbouwproducten verlagen. Momenteel bestaat er in Japan onder meer een importheffing van 38,5 procent op Amerikaans rundvlees; die zal verlaagd worden naar 9 procent.

Volgens handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer van de VS zorgt het handelsakkoord ervoor dat zo'n zeven miljard verschillende producten straks makkelijker verhandeld worden.

De Amerikaanse importheffingen van 2,5 procent op Japanse auto's worden wel gehandhaafd. De Amerikaanse president Donald Trump wilde daar een heffing op omdat de VS meer Japanse auto's koopt dan de Japanners Amerikaanse auto's kopen. Wel worden importheffingen op zo'n vierhonderd auto-onderdelen geschrapt, meldt Nikkei Asian Review.

De Japanse minister van Economische Revitalisatie, Toshimitsu Motegi, zei tevreden te zijn met het resultaat. "We hebben de Japanse economie en landbouw goed kunnen beschermen", citeert de zakenkrant Motegi.