De Verenigde Staten stellen hogere importheffingen in voor goederen uit China, meldt president Donald Trump vrijdagavond. De aankondiging volgt na het Chinese besluit om de invoertarieven op Amerikaanse goederen te verhogen.

Trump voert per 1 september een importtarief van 15 procent in op 300 miljard dollar (ruim 270 miljard euro) aan Chinese goederen, in plaats van de 10 procent die hij eerder aankondigde.

Ook het aangekondigde tarief van 25 procent op Chinese goederen met een handelswaarde van 250 miljard dollar is met 5 procent verhoogd. Deze importheffing geldt vanaf 1 oktober.

China kondigde vrijdag aan importheffingen van 5 en 10 procent te gaan heffen op in totaal 5.078 Amerikaanse producten. Dit was dan weer een reactie op het besluit van de Verenigde Staten om bij bepaalde Chinese producten een importtarief van 10 procent te hanteren.

De twee landen zijn al enige tijd verwikkeld in een handelsconflict.

Trump: 'Moeten alternatieven zoeken voor productie in China'

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met flinke verliezen het weekend in gegaan, nadat Trump fel reageerde op de nieuwe Chinese importheffingen.

Volgens de president is het voor Amerikaanse bedrijven beter als ze op zoek gaan naar alternatieven voor productie in China. Ook stelt hij dat de Verenigde Staten al jaren het onderspit delven in de handel met China.