De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een schikking getroffen met Deutsche Bank voor meer dan 16 miljoen dollar (bijna 14,5 miljoen euro). De bank zou Amerikaanse anticorruptiewetgeving hebben overtreden door in China en Rusland familieleden van ambtenaren in dienst te nemen voor zakelijke doeleinden.

Volgens de SEC gebeurde dit op verzoek van de lokale ambtenaren. Hiermee werd het strenge sollicitatiesysteem van de bank omzeild en werden vaak minder gekwalificeerde mensen aangenomen, aldus de SEC. Hiermee zou de bank zakelijke voordelen hebben geprobeerd te krijgen.

Ook zou de bank fraude hebben gepleegd met interne documentatie, waardoor de corrupte sollicitatieprocedures niet werden vastgelegd. Deutsche Bank heeft de bevindingen van de beurswaakhond niet ontkend of erkend, maar ging wel akkoord met het betalen van het bedrag.

In 2016 schikte zakenbank JPMorgan nog voor 264 miljoen dollar voor het inhuren van familieleden van Chinese ambtenaren, terwijl Credit Suisse daar vorig jaar 77 miljoen dollar voor neerlegde.