De bedrijvigheid in de Duitse industrie krimpt in augustus voor de achtste maand op een rij, hoewel de krimp wel lager uitvalt dan een maand eerder. Dit blijkt uit de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau IHS Markit.

De index voor de Duitse industrie kwam in augustus uit op 43,6 punten. Een stand onder 50 punten betekent een krimp van de sector.

Het cijfer komt iets hoger uit dan een maand eerder, maar volgens de index staat de industrie er nog steeds slecht voor.

Dankzij een iets beter dan verwacht indexcijfer voor de dienstensector stijgt de samengestelde index voor de diensten- en industriesector van 50,9 punten naar 51,4 punten.

Grote kans op recessie in derde kwartaal

Phil Smith, econoom bij IHS Markit, spreekt van een economie met twee snelheden waarin de dienstensector nog maar net de blijvende zwakheid in de productie compenseert.

Ondanks de meevallende cijfers blijft er een grote kans op economische krimp in het derde kwartaal in Duitsland. In het tweede kwartaal kromp de economie al met 0,1 procent. Als de Duitse economie opnieuw krimpt, zou er sprake zijn van een recessie.

Ook in Frankrijk viel de inkoopmanagersindex hoger uit dan verwacht. De samengestelde index steeg naar 53,3 punten in augustus.