Waarom wil Trump Groenland kopen? (Hint: het zit in je telefoon)
Hoewel het nog wel even kan duren, zal er uiteindelijk waarschijnlijk op grote schaal mijnbouw en oliewinning mogelijk zijn op Groenland, denkt het Brookings Institute.
In een rapport uit 2014 schrijven auteurs van de denktank over alle kansen voor de exploitatie van natuurlijke grondstoffen op het eiland.
Maar tot die tijd is de belofte groot. Zo denkt de overheid dat in de toekomst twee olievelden kunnen worden geëxploiteerd met een omvang van 2,5 miljard vaten olie. Opgeteld zou de waarde kunnen oplopen tot enkele tientallen miljarden euro's.
Verder heeft Groenland ijzerertsafzettingen met honderden miljoenen tonnen aan ijzererts. Vooral vanuit China zou hier interesse voor zijn. China moet een flink deel van de vraag naar ijzererts importeren voor de staalindustrie.
Elektrische auto's en smartphones
En dan zijn er de zeldzame aardmetalen, die meestal eigenlijk niet zo zeldzaam zijn. Deze metalen worden gebruikt in allerlei producten van elektrische auto's tot smartphones, maar in ook strategische technologieën.
Groenland zou grote hoeveelheden zeldzame metalen bevatten, die zelfs voor enkele jaren zouden kunnen voldoen aan de wereldvraag. Een locatie bij Kvanefjeld zou zelfs een van de grootste afzetting van zeldzame aardmetalen ter wereld hebben. Opnieuw komt hier China om de hoek kijken. Het land domineert de productie van zeldzame aardmetalen.
Tel daar nog eens locaties met goud, zink, lood, uranium en zelfs diamanten bij op en Groenland brengt een enorme belofte met zich mee als het gaat om natuurlijke grondstoffen.
Onherbergzame omgeving
Het grote probleem is nu nog dat de omgeving onherbergzaam is. Zo'n 80 procent van Groenland wordt constant bedekt onder een, soms enorme, laag ijs en de kosten om grondstoffen te delven zijn hoog. Groenland staat al langer op de radar van veel bedrijven, maar voorlopig ontbreken de echt grote projecten.
Maar opwarming van de aarde maakt het steeds makkelijker om te werken op het eiland en stijgende prijzen zullen het uiteindelijk aantrekkelijker maken om de grondstoffen alsnog uit de grond te halen.
Op de achtergrond speelt mogelijk het handelsconflict van Trump met China mee. China probeert namelijk al langer voet aan de grond te krijgen op Groenland.
Zo is er Greenland Minerals, een Australisch concern met het Chinese Shenghe Resources Holdings als grootste aandeelhouder. Greenland Minerals is eigenaar van het grote Kvanefjeld-project en is dit verder aan het ontwikkelen.
NUjij: Uitgelichte reacties