NEW YORK - Beleggers in de Verenigde Staten haalden vrijdag opgelucht adem. Zij beginnen voorzichtig weer een beetje vertrouwen te krijgen dat het de goede kant opgaat met de economie.

Aanleiding daarvoor waren de vrijdag gepubliceerde werkloosheidscijfers, die een daling van het percentage werklozen lieten zien, en de meevallende omzetvoorspellingen van chipgigant Intel.

Meer stijgers dan dalers

Het aantal stijgers op Wall Street overtrof het aantal dalers aanzienlijk. De Dow-Jonesindex telde maar vier verliezers. Dat leverde een slot op van 8427,20 punten. Dat is een winst van 143,50 punten oftewel 1,7 procent.

De in de Nasdaq genoteerde technologiefondsen verging het nog beter. De schermenbeurs sloot 44,29 punten of 3,5 procent hoger op 1295,29.

Intel beloond

's Werelds grootste chipproducent Intel, zowel in de Dow als in de Nasdaq genoteerd, werd door beleggers beloond met een koerswinst van ruim 7 procent, nadat de omzetprognose die het bedrijf donderdag na het slot van de beurzen presenteerde bleek mee te vallen. Daarmee was het fonds de uitblinker onder de 'blue-chips'. Ook andere technofondsen zaten daardoor in de lift.

Ook de oliemaatschappijen dikten redelijk aan. Waar de handel aan de ene kant angstig afwacht wat er in Irak gaat gebeuren, levert diezelfde onzekerheid ook hogere olieprijzen op. Dat legt de oliebedrijven weer geen windeieren. Exxon Mobil, BP en Chevron Texaco gingen alle zo'n 2 procent omhoog.

Slecht met sigaretten

Slechter verging het de sigarettenfabrikanten. RJ Reynolds waarschuwde dat de winst een stuk lager zal uitvallen dan verwacht. Dat moest het bedrijf bekopen met een verlies van 8 procent. Het sleurde Philip Morris 3,4 procent mee in zijn val.

De positieve Amerikaanse cijfers deden de euro geen goed. De munt zakte van 0,9850 dollar bij het slot van de handel in Amsterdam naar 0,9820 dollar.