AMSTERDAM - De veiligheid op de weg zou vergroot worden als het aantal telefoontjes naar vrachtwagenchauffeurs aan banden wordt gelegd. Dat schrijft De Telegraaf zondag naar aanleiding van een peiling onder truckers. Chauffeurs geven aan dat ze tijdens het rijden op genoeg zaken moeten letten en dat telefoneren erg afleidt.

TVM Verzekeringen, gespecialiseerd in vrachtwagenverzekeringen, vroeg honderden truckers naar suggesties om de verkeersveiligheid te vergroten. Te veel gebeld worden vanaf kantoor was de meest gehoorde suggestie.

Druk

Volgens de bestuursvoorzitter van TVM Arjan Bos worden chauffeurs tijdens een rit soms zeven keer gebeld. "Ze hebben ondertussen wel zeven spiegels waar ze op moeten letten en het is gewoon druk op onze wegen", zegt Bos.

De Telegraaf meldt dat het aantal eenzijdige ongevallen met vrachtwagens het afgelopen jaar met twintig procent is gestegen, wekelijks kantelen er twee vrachtwagens. Volgens veel chauffeurs zou het voor de veiligheid op de weg beter zijn als ze 'niet voor elk wissewasje worden gebeld'.

TVM raadt aan de telefoongesprekken met planners en kantoorpersoneel te voeren tijdens rustpauzes of tijdens het laden en lossen. Eerder verboden de bedrijven Shell en Gasunie medewerkers te bellen in de auto.