De Amerikaanse president Donald Trump wil China op de knieën krijgen door Chinese producten in de Verenigde Staten duurder te maken, maar die effecten zijn juist te voelen in de VS. Amerikaanse bedrijven en consumenten betalen de rekening.

En in de komende maanden moet een nog breder scala aan Chinese producten onder de importheffingen gaan vallen.

Trump tweette op 1 augustus dat alle Chinese producten die de VS importeert vanaf 1 september onder een extra importbelasting zouden gaan vallen. De Amerikaanse regering heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat een groot deel van deze heffingen pas vanaf 15 december gaan gelden.

De lijst met producten die onder de heffingen gaan vallen, is maar liefst 122 pagina's en gaat van levende dieren en tulpen tot compressiekousen en korsetten. Een greep uit de lijst:

Telefoons

Het is bijna zeker dat Amerikanen meer gaan betalen voor hun smartphones. Amerikanen halen ontzettend veel van hun elektronica uit China en een groot deel van deze apparaten zijn telefoons.

Zo ging het in 2017 om 150 miljard dollar (ruim 135 miljard euro) aan elektronica en de helft van deze import betrof telefoons en andere communicatieapparaten. De hogere importtarieven voor telefoons zijn door Trump uitgesteld van 1 september naar 15 december.

Andere producten waar de Amerikanen Chinese bedrijven voor nodig hebben, zijn elektrische apparaten zoals transformatoren en gelijkrichters.

Led-lampen

De VS haalt jaarlijks voor zo'n 2 miljard dollar aan led-lampen uit China. Ruim 90 procent van alle led-lampen die Amerikanen importeren, komen uit China. Ook op led-lampen wordt de invoering van de hogere importtarieven uitgesteld tot 15 december.

Gehaakte of gebreide kleding

Amerikanen die nog warme kleren willen kopen voor de winter moeten de komende maanden hun slag slaan. Amerikaanse bedrijven en consumenten haalden in 2017 voor maar liefst 14,3 miljard dollar aan gehaakte of gebreide kleding uit China. Omgerekend kwam een derde van alle import van deze kleding uit China.

Meubilair, bedden en lampen

De Verenigde Staten importeren voor enkele miljarden aan meubilair uit China en al sinds vorig jaar wordt hier een extra belasting van 10 procent over geheven en sinds dit jaar een belasting van 25 procent. En meubelboulevards worstelen met de opgave hoe hiermee om te gaan.

Paraplu's

China is een van de grootste producenten van paraplu's ter wereld en de VS importeert voor ruim een half miljard euro aan paraplu's, loopstokken en zwepen uit het land. Vanaf 15 december moeten importeurs het extra importtarief van 10 procent betalen.

Speelgoed

Jaarlijks komt er voor ruim 25 miljard dollar aan Chinees speelgoed aan in de VS. Speelgoedfabrikanten spreken van een nachtmerrie. De sector heeft het al ontzettend zwaar door concurrentie van videospellen. Ook op deze categorie wordt pas vanaf 15 december importtarieven geheven waardoor de sector mogelijk nog kan profiteren van het drukke decemberseizoen.