Groenland is niet te koop, zo laat de minister van Buitenlandse Zaken weten na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump overweegt het eiland te kopen. Wel staat Groenland ervoor open zaken te doen met de Amerikanen.

Groenland, een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken, heeft naar verluidt de interesse van Trump gewekt omdat het rijk is aan uranium en andere zeldzame aardmetalen. Ook is het grootste eiland ter wereld geopolitiek gezien interessant.

Trump reist in september af naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Er zal gesproken worden over onder meer het Noordpoolgebied. "We staan ervoor open zaken te doen, maar staan niet te koop", aldus Ane Lone Bagger, de Groenlandse minister van Buitenlandse Zaken.

De Deense politiek reageert lacherig maar ook geïrriteerd op het idee. "Een totale catastrofe", noemt Rufus Gifford, de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor Denemarken, het.

Martin Lidegaard, de voormalige Deense minister van Buitenlandse Zaken, noemt het een "grotesk voorstel": "We hebben het hier over mensen. Je kunt Groenland niet zomaar verkopen als een ouderwetse koloniale macht."