De topman van de Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific, Rupert Hogg, vertrekt bij het bedrijf naar aanleiding van de heftige protesten van de afgelopen dagen in het land. Cathay Pacific komt onder steeds meer druk te staan door betrokkenheid van het personeel bij de protesten.

Volgens John Slosar, bestuursvoorzitter bij Cathay, hebben de recente gebeurtenissen twijfels opgeroepen over de inzet van Cathay om de veiligheid te garanderen. Het merk en de reputatie van het bedrijf zouden op het spel staan.

Analisten zien in het ontslag vooral een poging om de relatie met China te repareren. Cathay ontsloeg weliswaar twee piloten die betrokken waren bij de protesten, maar de Chinese luchtvaarttoezichthouder wilde dat al het personeel dat aan de protesten meedeed zou vertrekken.

Ondertussen lijdt Cathay enorm onder de onrust. Zo zijn Chinese staatsbedrijven Cathay gaan boycotten. De luchtvaartmaatschappij is juist steeds afhankelijker geworden van vluchten tussen Hongkong en de rest van China.

Verder moesten honderden vluchten van de maatschappij worden geschrapt toen het vliegveld van Hongkong werd bezet.