Lokale overheden laten soms ontwikkelaars van zonneparken screenen op integriteit. De ontwikkeling van zonneparken is een groeimarkt en allerlei investeerders komen af op de voorspelbare inkomsten die projecten kunnen opbrengen, meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Gemeenten zetten daarom in sommige gevallen de Wet Bibob in. Op basis van deze wet wordt een ontwikkelaar gescreend door het Landelijk Bureau Bibob.

Het bureau kijkt bijvoorbeeld naar wie de aanvragers zijn en of zij eerder betrokken zijn geweest bij fraude. Meestal wordt het bureau ingezet binnen de horeca en vastgoedsector.

Alex Kaat van branchevereniging Holland Solar vertelt aan de zakenkrant dat het af en toe voorkomt dat een ontwikkelaar wordt doorgelicht, maar dat het geen trend is. "We hebben het niet veel meegemaakt."

In een geval is de bouw van een zonnepark afgewezen door een gemeente. De ontwikkelaar heeft een zienswijze ingediend om alsnog toestemming te krijgen voor het project. Ondanks het afstel zegt de directeur van het bedrijf positief te zijn over de screening.

"Er zijn veel buitenlandse ontwikkelaars. Dus is het zaak dat geldstromen inzichtelijk zijn en aan de juiste eisen voldoen", zegt de directeur.