De overheid van Hongkong heeft een economisch steunpakket aangekondigd van 19,1 miljard Hongkongse dollar (HKD), omgerekend bijna 2,2 miljard euro. Hiermee probeert het de schade van de politieke protesten en de handelsoorlog tussen Verenigde Staten en China te verminderen.

Uit het steunpakket moeten onder meer subsidies worden betaald aan kansarme burgers en bedrijven die het moeilijk hebben.

Minister van Financiën Paul Chan onthulde het plan op een persconferentie nadat hij de lagere groeiverwachting van het bbp van 0 tot 1 procent onthulde. Eerder was die verwachting juist 2 tot 3 procent. Vrijdag worden de laatste kwartaalcijfers en economische voorspellingen bekend.

De leider van Hongkong, Carrie Lam, waarschuwde vorige week al dat de economie van de stad door de protesten "als een tsunami" wordt getroffen. De acties hebben "ergere gevolgen dan de SARS-uitbraak", zei Lam.

In het centrum van Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanleiding is een omstreden wet die het mogelijk zou maken om mensen aan China uit te leveren. De actievoerders willen ook dat opgepakte betogers worden vrijgelaten en eisen een uitbreiding van het kiesrecht tijdens verkiezingen voor het stadsbestuur.