Rabobank heeft in het eerste half jaar van 2019 de nettowinst zien dalen met 29 procent, voornamelijk door een stijging van de kredietverliezen. Onder de streep hield de bank 1,2 miljard euro over, meldt Rabobank donderdag.

De bank benadrukt dat de financiële prestaties in het eerste half jaar van 2018 ook wel uitzonderlijk waren.

Toen lagen de kredietverliezen op een extreem laag niveau, aldus Rabobank. "Met het huidige niveau komen deze weer dichter in de buurt van het langjarig gemiddelde."

Rabobank wist de kosten verder omlaag te brengen in de eerste zes maanden van dit jaar. Vergeleken met een jaar geleden leverden herstructureringsmaatregelen een kostendaling op van 5 procent.

Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, wist het aandeel op de hypotheekmarkt verder te vergroten naar 21,4 procent.

In de laatste weken verlaagden de andere grootbanken de spaarrente op de vrij opneembare spaarrekening van 0,03 procent naar 0,02 procent. Rabobank hanteert nog een rente van 0,03 procent en topman Wiebe Draijer kan in een toelichting niet vertellen of Rabobank de rente verlaagt.

Goed bestand tegen lagere rentes

Rabobank zag verder de totale inkomsten met 4 procent dalen vergeleken met een jaar eerder. Bas Brouwers, CFO bij Rabobank, legt in een toelichting uit dat dit te wijten is aan een verkoop van enkele onderdelen. Zo verkocht Rabobank activiteiten in Noord-Amerika en Ierland. Ook worden activiteiten in Indonesië afgebouwd.

Brouwers zegt verder dat de bank tot nu toe nog goed bestand is geweest tegen de "moeilijke rente-omgeving". Rentes dalen wereldwijd en banken rekenen ook minder rente op hun kredieten. Maar tegelijk is het moeilijk voor banken om de rente op spaargeld verder te verlagen.

Rabobank ziet rente-inkomsten licht dalen

Rabobank heeft de rente-inkomsten maar licht zien dalen in de afgelopen jaren. Vergeleken met eerdere jaren is de zogeheten rentemarge zelfs gestegen, maar volgens Brouwers is dit te danken aan een kleinere balans.

De kapitaalpositie van Rabobank daalde licht met 0,2 procentpunt naar 15,8 procent, boven de doelstelling van 14 procent. De daling wijt Rabobank aan de groei van de kredietportefeuille. Naar eigen zeggen blijft de bank goed voorbereid op de invoering van nieuwe regelgeving.