De Amerikaanse president Donald Trump schrijft woensdagavond (lokale tijd) op Twitter dat China eerst de problemen in Hongkong op een "menselijke manier" moet oplossen voordat een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China mogelijk is.

Trumps uitspraak volgt een dag nadat bekend werd dat China Amerikaanse oorlogsschepen de toegang tot de haven van Hongkong had geweigerd. Details over waarom de USS Green Bay en de USS Lake Erie niet konden aanmeren, zijn niet gegeven; het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst voor meer informatie naar China.

Eerder deze week zei Trump dat het Chinese leger troepen naar de grens met Hongkong verplaatst, waardoor militair ingrijpen van China een serieuze oplossing lijkt te worden. Naar verluidt zijn zeker twaalfduizend agenten van de Chinese oproerpolitie gestationeerd in Shenzhen, een Chinese stad die dicht bij de grens met Hongkong ligt.

Het Aziatische land heeft al eerder gezegd dat het de aanhoudende protesten in Hongkong als "signalen van terrorisme" ziet.

Ook deze week liep het diverse malen uit de hand, met name op de internationale luchthaven van Hongkong. Er waren harde confrontaties tussen duizenden betogers en agenten en het vliegverkeer werd twee dagen stilgelegd.

Voorzichtig optimisme over einde handelsoorlog

China en de VS zijn al enige tijd verwikkeld in een handelsoorlog, die de laatste twee weken verder escaleerde. Deze week vond een kleine omslag plaats: de VS maakte bekend dat nieuwe importtarieven op Chinese goederen met drie maanden zijn uitgesteld, terwijl Peking het voor Amerikanen aantrekkelijker maakt om producten uit China te halen.

Dit deed het Aziatische land door de eigen munteenheid in waarde te laten dalen: 1 dollar is nu 7 yuan waard.

Trump is lovend over zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, die volgens hem "een geweldige leider"is "die veel respect van zijn volk krijg". De Amerikaanse president biedt in dezelfde tweet ook zijn hulp aan en zegt dat een ontmoeting tussen beide leiders niet ondenkbaar is. De laatste keer dat Xi en Trump elkaar zagen, was eind juni op de G20-top in Japan.