De aandelenbeurzen in Europa zijn woensdag in de min gesloten doordat handelaren steeds meer zouden vrezen voor een recessie van de wereldeconomie.

Die vrees werd gevoed door een krimp van de Duitse economie in het tweede kwartaal en een lager dan verwachte productie van de Chinese industrie.

Ook zijn er de ontwikkelingen van de renteniveaus van Amerikaanse en Britse staatsobligaties die in het verleden goede voorspellers zijn geweest voor een recessie.

De AEX-index stond rond 17.30 uur Nederlandse tijd 1,65 procent lager op 536,66 punten. De Duitse DAX-index verloor 2,17 procent naar 11.480 punten. De Britse FTSE 100 en Franse CAC40 sloten respectievelijk 1,7 en 2 procent lager.

De Amerikaanse beurzen staan woensdag ook lager. Rond 17.30 uur stonden zowel S&P 500 en de Dow Jones-index 2,3 procent lager. Technologiebeurs Nasdaq stond 2,6 procent in de min.

Recessie

Woensdag zakte voor het eerst sinds 2007 de rente van een Amerikaanse tienjarige staatsobligatie onder de rente voor een tweejarige staatsobligatie. Normaliter hoort de rente juist hoger te zijn als de looptijd van een obligatie langer is. Iemand die langer zijn of haar geld kwijt is, wil daar een hogere vergoeding voor.

Als beleggers toch liever voor een lagere vergoeding hun geld langer wegzetten, zou dit erop wijzen dat ze zich zorgen maken over toekomstige economische ontwikkelingen. In het verleden volgde vaak een recessie wanneer dit gebeurde, hoewel dit soms wel nog anderhalf jaar kon duren.