De spanning op de arbeidsmarkt blijft verder stijgen. Het aantal openstaande vacatures was eind juni bijna gelijk aan het aantal werklozen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Zo nam het aantal vacatures in het tweede kwartaal met zesduizend toe naar 284.000, terwijl het aantal werklozen met elfduizend naar 305.000 daalde.

Eind juni waren er per honderd werklozen gemiddeld 93 vacatures. In het eerste kwartaal was deze verhouding nog 88 vacatures per honderd werklozen.

De laatste zes jaar neemt het aantal openstaande vacatures nog elk kwartaal toe. Vergeleken met het dieptepunt van 2013 zijn er nu ruim drie keer zo veel vacatures.

De meeste vacatures zijn er met 56.000 in de handel, gevolgd door de zakelijke dienstverlening (47.000) en de zorg (38.000). In de zorg was de grootste toename te zien in het tweede kwartaal, met een groei van zo'n drieduizend vacatures.

Tussen begin april en eind juni ontstonden er 313.000 nieuwe vacatures en werden 307.000 vacatures vervuld. Nog niet eerder werden in één kwartaal voor zo veel vacatures nieuwe mensen gevonden.

Ondertussen bleef de loongroei de laatste maanden nog achter bij de stijging van de consumentenprijzen. Alleen in juli stegen de cao-lonen boven de inflatie uit.