Het aandeel van de internationale luchthaven Shenzhen Bao'an is dinsdagochtend flink gestegen na de tijdelijke sluiting van het vliegveld van Hongkong. De luchtvaartautoriteiten in Hongkong besloten maandagmiddag (lokale tijd) alle nog niet uitgevoerde vluchten te schrappen vanwege protesten op de luchthaven.

De internationale luchthaven van Shenzhen ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van Hongkong, investeerders verwachten dat het vliegveld hierdoor kan profiteren van de onrust in Hongkong. Het aandeel van de luchthaven steeg daardoor omstreeks 8.30 uur (Nederlandse tijd) met 10 procent naar 10,43 Chinese yuan (zo'n 1,32 euro).

Het vliegverkeer in Hongkong is inmiddels weer op gang aan het komen, maar reizigers moeten nog altijd rekening houden met vertragingen, omdat de luchthaven nog achter op schema loopt. Ook worden er nog steeds vluchten geschrapt.

De protesten hebben steeds grotere gevolgen voor de Hongkongse economie. Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, stelt dat de regionale economie mogelijk lang moet herstellen van de aanhoudende protesten. Ze zegt dat het geweld door de demonstranten heeft geleid tot een "staat van paniek en chaos".

De politieke onrust in Hongkong houdt al ruim twee maanden aan en ontstond door een omstreden wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt. De demonstraties lopen steeds vaker uit de hand. Betogers en agenten gebruiken geweld tegen elkaar.