ABN AMRO heeft de verwachtingen voor de olieprijs naar beneden bijgesteld, blijkt dinsdag uit de Energiemonitor van de bank. Voor het eind van het jaar verwacht de bank dat de prijs van een vat Brentolie rond 60 dollar (53,62 euro) zal liggen. Eerder ging de bank uit van 70 dollar.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie (WTI) is ook naar beneden bijgesteld. De bank verwacht een prijs van 55 dollar in plaats van 60 dollar.

ABN AMRO verlaagt de verwachte olieprijs vanwege de recente escalatie in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Hierdoor valt de wereldwijde economische groei namelijk lager uit dan eerder werd verwacht.

De bank stelt dat de prijs van Brentolie zelfs zou kunnen dalen tot 50 dollar per vat als het marktsentiment negatief blijft en de handelsoorlog verder escaleert. Maar zo'n daling zou slechts tijdelijk zijn, denken de economen van ABN AMRO.

Dit neerwaartse risico wordt beperkt door aanhoudende onrust in het Midden-Oosten. Daarnaast denkt de bank dat het oliekartel OPEC geen lagere prijs zal toelaten en waarschijnlijk zal optreden bij een daling van de olieprijs.

De ramingen van de bank liggen nog wel iets hoger dan de huidige olieprijzen. Momenteel kost een vat Brentolie 58,42 dollar, dus ABN verwacht dat de prijs in de periode tot het einde van dit jaar nog met 1,50 euro zal stijgen. Amerikaanse olie zal volgens de bank 0,40 euro duurder worden.