ING gaat per 15 augustus de spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen verlagen naar 0,02 procent. Dat maakt de bank maandag bekend. Momenteel ligt de spaarrente bij ING nog op 0,03 procent.

ING is niet de eerste bank met een dergelijk lage spaarrente, ABN AMRO verlaagde de spaarrente in juli al naar 0,02 procent. Bij de Rabobank staat de spaarrente nog wel op 0,03 procent.

Sommige kleinere banken bieden nog een spaarrente tot 0,25 procent aan, maar bijvoorbeeld Triodos Bank heeft de rente al langer op 0 procent staan.

Die lage en soms negatieve rentes zijn vooral het gevolg van beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die probeert met stimulerend beleid de rentes zo laag mogelijk te houden om de Europese economie te stimuleren en zo de inflatie - de stijging van het prijspeil - aan te jagen.

ING-topman Hamers overweegt negatieve rente

De lagere spaarrente komt niet onverwacht: niet alleen verlaagde ABN AMRO de spaarrente in juli, ook zei ING-topman Ralph Hamers begin augustus dat de bank een negatieve spaarrente overweegt.

Bij een analistencall na de publicatie van de kwartaalcijfers zei Hamers dat de bank haar spaarrentebeleid onder de loep neemt vanwege het stimuleringsbeleid van de ECB. "De vraag is: ga je negatieve rente rekenen op spaargeld of zijn er andere manieren om te compenseren?", aldus de topman.