Het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, maakt mogelijk op korte termijn zijn debuut op de beurs. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt vrijdag op basis van bronnen dat de grootste beursgang ooit volgend jaar al zou kunnen plaatsvinden.

Er bestaat al langer veel onduidelijkheid rondom het van 2016 daterende plan, omdat de Saoedi's een definitief besluit telkens voor zich uit lijken te schuiven. Vorig jaar gingen er nog geruchten dat de stekker uit de beursgang zou zijn getrokken.

De krant noemt verschillende redenen voor het versneld uitrollen van de beursplannen. De markten zouden momenteel positief reageren op de onderneming, gelet op de succesvolle plaatsing van obligaties eerder dit jaar.

Verder zou de woede over de moord op Jamal Khashoggi enigszins zijn geluwd. De kritische journalist werd in oktober gedood in het Saoedische consulaat in Istanboel.

'Waarde van Aramco is 2.000 miljard dollar'

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman zou volgens diverse internationale veiligheidsdiensten opdracht hebben gegeven voor de moord, maar Riyad ontkent nog steeds alle betrokkenheid.

Het bedrijf zei eerder te streven naar een notering in eigen land en een notering op een internationale beurs. Volgens de Saoedische kroonprins is de waarde van de onderneming een slordige 2.000 miljard dollar.

Saoedi-Arabië wil minder afhankelijk van olie zijn

Gelet op de financiële resultaten die in april werden gepubliceerd, zou het concern - afgezet tegen de prestaties van branchegenoten - circa 1.200 miljard dollar waard zijn. Komende week geeft de onderneming naar verluidt inzage in de cijfers.

De plannen voor de beursgang, ondersteunen de strategie van Saoedi-Arabië om de economie minder afhankelijk van de olie-industrie te maken. Het land wil meer geld steken in de ontwikkeling van nieuwe industrieën. Daarmee hoopt Saoedi-Arabië ook de werkgelegenheid aan te jagen. Verder wil het land buitenlandse investeerders aantrekken.