DEN HAAG - Werknemers die weken draaien van 80 tot 90 uur en onbeschermd met giftige chemicaliën werken. Dat soort omstandigheden kwam de Consumentenbond tegen bij bezoeken aan fabrieken waar computerfirma's als Acer, Dell, IBM of HP hun computers laten maken door goedkope werkkrachten.

De grote computermerken laten hun producten geheel of voor een deel maken in goedkope productielanden. De bond bezocht negen fabrieken in China en de Filipijnen en sprak met werknemers. Eerder deed de bond dat ook al in Mexico. De bond sprak vrijdag van erbarmelijke omstandigheden.

Volgens de bond lichten de computerbedrijven de hand met internationale normen en nationale wetgeving. Ze leven ook hun eigen codes niet na, waarin hun beleid rond werktijden, loon en veiligheid in de fabriek staan vermeld.

Veel werknemers hebben last van chronische gezondheidsklachten. De lonen zijn meestal onvoldoende om in het levensonderhoud te voorzien. Er is geen vrijheid van vakbond.

De bond realiseert zich dat in een land als Nederland weinigen zich bewust zijn van de omstandigheden in de productielanden. Ook blijken er nauwelijks alternatieven te zijn, omdat bij de meeste firma's dit soort praktijken voorkomen. De bond wil met de Europese brancheorganisatie van de computerbedrijven gaan praten.