De politiek leider van Hongkong, Carrie Lam, sprak vrijdag in een persconferentie over de desastreuze gevolgen van de massaprotesten. De economische malaise is volgens Lam groter dan na de SARS-uitbraak in 2003. De besmettelijke ziekte bracht toen de economische groei in heel China tijdelijk tot stilstand.

De toespraak van Lam komt aan het begin van een weekend waarin vier protestmarsen zijn verboden en honderden mensen een 'sit-in' op het vliegveld van de autonome regio gepland hebben. Dit soort acties slaan als een "tsunami" op de economie in, aldus Lam.

De leider zei dat een economisch herstel lang gaat duren. Ze roept het publiek op te stoppen met "het wijdverbreide geweld" en "destructieve daden op onverwachte tijden en plekken, zoals het blokkeren van wegen, belangrijke transporten en andere belangrijke publieke voorzieningen".

Tevens kondigde de leider aan haar regering vervroegd terug te roepen van het zomerreces.

Omstreden uitleveringswet

In het centrum van Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanleiding is een omstreden uitleveringswet die het mogelijk maakt mensen aan China uit te leveren. De demonstranten willen ook dat opgepakte betogers worden vrijgelaten en eisen een uitbreiding van het kiesrecht tijdens verkiezingen voor het stadsbestuur.

De stad was tot 1997 een Britse kolonie, waarna ze werd overgedragen aan China. Dat gebeurde op voorwaarde dat Hongkong tot 2047 economisch en politiek onafhankelijk blijft. Critici van Peking vrezen dat China geleidelijk een voorschot probeert te nemen op de volledige annexatie.