Het Verenigd Koninkrijk zal de immigratieregels voor wetenschappers versoepelen, zei de Britse premier Boris Johnson donderdag tijdens een livestream op Facebook.

"We kondigen vandaag hier op Facebook Live aan dat we de immigratieregels veranderen om het VK nog meer open te stellen en nog gastvrijer te maken voor wetenschappers vanuit de hele wereld", aldus Johnson.

Het VK wil voor deze groep onder meer versnelde visums beschikbaar stellen. Een optie is ook om het maximumaantal mensen dat nu voor een talentvisum in aanmerking komt op te heffen. Zo moeten eliteonderzoekers en -specialisten uit de wetenschap, bouwkunde en technologie naar het land gelokt worden.

"We willen dat het VK de sterkste economie van Europa wordt met een immigratiesysteem dat de slimste en beste talenten aantrekt", voegde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel eraan toe.

De voorstellen zijn al ingediend. Het immigratiesysteem dat daarin wordt omschreven, lijkt op het Australische puntensysteem. Hierbij wordt aan de hand van iemands opleiding en werkervaring een score berekend. Op basis daarvan wordt bepaald of iemand toegang krijgt tot het land. Hoe hoger de score is, hoe groter de kans is dat een immigrant wordt toegelaten.