De Britse pilotenvakbond van Ryanair heeft woensdag ingestemd met stakingen. De piloten willen eind augustus en begin september het werk neerleggen. Ook kondigde het Spaanse cabinepersoneel van de budgetvlieger aan volgende maand te zullen staken.

De Britse piloten werken op 22 en 23 augustus en van 2 tot 4 september niet vanwege de in hun ogen slechte werkomstandigheden. Ze stemden met een meerderheid van 79,5 procent in met dit voornemen, meldt de British Airline Pilots Association (BALPA).

Het Spaanse cabinepersoneel protesteert met de staking tegen de sluiting van twee bases op de Canarische eilanden. Die zouden begin 2020 dichtgaan. De datum van de Spaanse staking is door vakbond SITCPLA nog niet bekendgemaakt.

De stakingen zijn een tegenvaller voor de vliegmaatschappij, omdat het er juist op leek dat de strijdbijl was begraven na de vele kostbare acties van afgelopen jaar.

Eind juli kwam Ryanair met het nieuws dat het bedrijf vijfhonderd piloten en vierhonderd cabinepersoneelsleden "te veel" in dienst heeft en daarom medewerkers zal ontslaan. Het bedrijf voert kostenbesparingen door, waar de ontslagronde een onderdeel van lijkt te zijn.