Zo'n 450.000 Nederlanders hebben hun zorgtoeslag vorig jaar onnodig laten liggen, blijkt woensdag uit een analyse van vergelijkingssite Independer. Zij liepen daardoor gezamenlijk ruim 100 miljoen euro mis, claimt de site.

Mensen met lage inkomens blijken vaak terughoudend met de aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later te moeten terugbetalen.

Dat is onterecht, schrijft Independer. Terugbetalen kan alleen gebeuren als je de toeslag van tevoren aanvraagt. "Je loopt dat risico niet als je de aanvraag over het afgesloten jaar doet en je je aanslag al hebt gehad", schrijft de vergelijkingssite.

Een late aanvraag kan nog aardig wat geld opleveren. Volgens Independer kunnen alleenstaanden nog tot 1.128 euro terugkrijgen. Een aanvraag samen met een partner kan bijna het dubbele opleveren. Tot een inkomen van 29.500 euro heb je als alleenstaande recht op zorgtoeslag. Voor een stel ligt de grens op maximaal 37.500 euro.

De deadline voor de aanvraag van de zorgtoeslag voor 2018 ligt op 1 september, dus mensen die de toeslag zijn vergeten, zijn nog niet te laat.