NEW YORK - Bill Gates, de oprichter van het softwareconcern Microsoft, is voor het twaalfde jaar op rij de rijkste Amerikaan. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde ranglijst van het tijdschrift Forbes. De sterkste stijgers op de lijst zijn de grondleggers van de internetzoekmachine Google, Sergey Brin en Larry Page. Zij sprongen van de 43e naar de elfde plaats met elk 11 miljard dollar (9,1 miljard euro).

Gates versterkte zijn leidende positie. Zijn vermogen groeide van 48 tot 51 miljard dollar. Nummer twee, de superbelegger Warren Buffett, zakte van 41 naar 40 miljard dollar. Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, ging van 20 naar 22,5 miljard dollar en Michael Dell van computerfabrikant Dell van 14,2 naar 18 miljard dollar. Nummer vijf is de oprichter van het softwarebedrijf Oracle, Larry Ellison. Zijn vermogen groeide van 13,7 tot 17 miljard dollar.

De volgende vijf plaatsen worden ingenomen door leden van de familie Walton, aandeelhouders van het supermarktconcern Wal-Mart. Het vermogen van de vierhonderd rijkste Amerikanen steeg het afgelopen jaar van 1005 miljard dollar tot 1130 miljard dollar. Om in de top-400 te komen was een vermogen van minimaal 900 miljoen dollar nodig tegen 750 miljoen dollar een jaar geleden.